В лекторії Товариства «Знання» України «Трибуна українознавця» лекцію на тему « Українська Народна Республіка – сторіччя відродження української державності» прочитав лектор, політик, письменник, доктор історичних наук, професор, академік Академії наук вищої школи України Володимир Іванович Сергійчук.

Ведучий, голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань, член-кореспондент НАПН України, заслужений діяч науки і техніки Украаїни Василь Іванович Кушерець, надаючи слово лектору, зазначив, що Українська Народна Республіка є важливою віхою у боротьбі українського народу за свою державність. Її створення має велике значення, все, що відбувалося сто років тому, було закономірним історичним процесом.

Володимир Сергійчук у своєму виступі наголосив, що в історичному розвитку країн чи націй спостерігаються періоди, коли нагромаджується, дозріває критична маса і в певний час вона себе проявляє. Такі історичні етапи в українській історії можна окреслити: впало Галицько-волинське князівство, запанувало шляхетство, зародилося козацтво, відбулася жовтнева революція, майдан і, нарешті, Україна стала незалежною.

В плині історичних подій та самовизначення української нації окремі її керманичі доходили висновку: аби український народ здобув державність потрібно мати збройну силу, яка тривалий час була розпорошена. Треба її зосередити в окремому підходящому місці. Таким пристанищем війська козаків стала Хортиця.

В різні періоди становлення української державності керівники припускалися помилок. Зайва довіра до російських правителів завершувалася поневоленням. Так траплялося неодноразово.

Лектор зазначив, що нині потрібно досить скрупульозно дослідити роль і значення багатьох осіб, які мали відношення до формування української державності. Треба повернутися обличчям до історії, розглянути скрупульозно всі історичні дати, визначити періоди, через які історія повторюється.

Промовець називав низку історичних осіб, поведінку яких в різних історичних ситуаціях потрібно проаналізувати, зокрема, таких як Вишневецький, Дорошенко, Махно, Петлюра, Липинський, Грушевський та інших, визначити їх роль в історичному процесі формування української ідеї.

Активісти Товариства «Знання» повідомляють, що й у регіонах відбулася низка заходів, присвячених українській революції 1917-1921 років.

У Корсунь-Шевченківському історико-культурному заповіднику організовано виставку видань на цю та інші теми. Серед експонатів – твори Михайла Грушевського, спогади Симона Петлюри та Нестора Махна, наукові статті провідних українських істориків, книги про героїв Крут, учасників Звенигородсько-Таращанського повстання, про Холодноярську республіку, світлини з Майдану та із зони АТО та ще багато цікавого.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

27.03.2017 р.