У Київському планетарії Товариства «Знання» України 9 березня 2017 року відбулася мистецька акція «Шевченківські імперативи», присвячена Тарасові Григоровичу Шевченку.

У її рамках об 11 годині у фойє планетарію урочисто відкрито дві виставки: картин народного художника України, Шевченківського лауреата Валерія Франчука та унікальна колекція видань «Кобзаря» Тараса Григоровича Шевченка, шевченкознавця, заступника голови Федерації профспілок України Євгена Драп’ятого.

Художні полотна, присвячені творчості Тараса Шевченка, і зібрані упродовж усього свідомого життя видання Кобзаря Тараса Григоровича Шевченка, біографії поета, творів про нього викликали жвавий інтерес. Виступаючи, Валерій Франчук зауважив, що йому легко було розуміти поезію Шевченка і легко творилося. Всі його картини присвячені окремим строфам поезії Тараса, які і стали підтекстовками до його картин.

Євген Драп’ятий вже уп’яте вивозить свою колекцію з власної домівки, де вона зберігається. Розміщені на довгих столах книги та інші експонати (погруддя Тараса, значки, прапорці, глиняні витвори та вироби із дерева тощо) – це лише частина того, що зібрано. Колекція постраждала під час підпалу Будинку Федерації профспілок, де вона демонструвалася, під час Революції гідності.

Про свої враження відвідувачі, а це були, переважно, студенти, написали свої враження у книгах відгуків.

Про виставку картин студенти 2-го курсу коледжу УСЗ Марія Дубініна і Катерина Грамма, які вивчають видавничу справу та редагування, написали так: «Вражаюча виставка! Ми дуже раді, що нас запросили сюди!». «Щиро радий і вдячний за ще одну зустріч з дивовижним майстром Валерієм Франчуком - цього разу під високою зіркою Кобзаря! В цих творах Космос!» - написав лауреат премії імені В. Стуса Кирило Булкін. Ще один запис такого змісту: «З великою подякою 1-д клас школи № 200 (м. Київ) за таку змістовну розповідь і цікаву виставку! Ми раді, що хтось береже наші традиції. Слава Україні! Героям слава!». Студент чи студентка, 1-го курсу Київського коледжу (спеціальність право), прізвище не зазначене, написав: «Це чудова виставка. Дуже сподобалося як автор картин відтворив усю біль і тяжку долю українців. Дякую!».

Не менш зворушливі відгуки відвідувачів і про виставку книг. «Тарас Шевченко - наш духовний гетьман, пророк українського народу». Виставка в Київському планетарії дуже цікава і пізнавальна»,- Ігор Заярний. «Як добре, що є такі люди – патріоти, як Євген Драп’ятий, який зумів зберегти, а вірніше, зібрати таку колекцію про генія нації Т.Г. Шевченка. Здоров’я і наснаги, продовжуйте сіяти розумне, добре, вічне!» - записали в Книзі відгуків представники пісенного гурту «Чумаки». «Дякую Вам за збереження і примноження нашої національної спадщини, яку залишив Великий Кобзар для українців. Нехай Господь Вас рясно поблагословить. З повагою і великою подякою нащадок Т.Г. Шевченка Н.Ю. Шевченко». «Спасибі Вам, Євгене Михайловичу, за збереження , підтримку вогню – Духу нашого Генія – Пророка –Прометея - Тараса Григоровича Шевченка. Великий вічний вогонь безсмертного духу теж тримається на жертовних душах людей»- написав Володимир Карасевич. Лаконічно висловилася в книзі відгуків Зоя Загородня: «Низько схиляюся. Щиро дякую, молюся і прошу - просвітляймося, вчімося, мудрішаймо».

Це далеко не всі висловлювання. Окремі відвідувачі вже бачать в колекції Є. Драп’ятого окремий стаціонарний музей і бажають «збільшити колекцію та відкрити справжній музей».
Увечері цього ж дня на сцені планетарію звучали пісні - віночок у виконанні хору Товариства «Знання» України «Чумаки» за творами Великого Кобзаря. Диригував В. Лакіза. Перед кожною піснею звучали шевченкові вірші у його виконанні. Потім артисти театру-студії «Слово» Державного інституту академії культури і мистецтв показали виставу за творами Т.Г. Шевченка «Великий льох» у постановці народної артистки України Лариси Хоролець.

Одна за одною перед очима глядачів проходили сцени за геніальним твором Кобзаря. І були вони зточковані на нашій теперішній дійсності. Шевченко говорив з нами про наші проблеми, нашу ментальність, яка, безперечно, потребує корекції та осмислення. Допоки ми будемо моголами?

Відкриваючи виставки і творчий вечір голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань, член-кореспондент НАПН України, заслужений діяч науки і техніки України Василь Кушерець говорив про велике й особливе значення Тараса Шевченка для України як ідейного гетьмана, керманича, про те, що робить Товариство «Знання» для поширення ідей поета, про те, що народний художник України Валерій Франчук глибоко розуміє Шевченка і присвятив його героям свої художні твори, які експонуються у цій залі, про ентузіазм Євгена Драп’ятого у збиранні колекції творів Кобзаря.

На святі виступила народна артистка України, Посол Миру Галина Яблонська, яка звернулася до студентів Університету сучасних знань, Київського коледжу, Київського державного педагогічного університету імені Драгоманова та багатьох інших, які прийшли на захід, вчитися у Шевченка, читати його і розуміти, бо він як велика гора – красива і безмежна, що єднає народи. А молодь навколо неї як зелена травичка, що тягнеться до високості. Вона прочитала уривки із творів Тараса Шевченка, оголосила про відкриття Другого Міжнародного проекту-конкурсу «Тарас Шевченко єднає народи», в якому візьмуть участь представники багатьох країн, які читатимуть твори Кобзаря українською та іноземними мовами. Конкурс нинішній за фінансової скрути проходитиме у незвичному режимі телезв’язку. Але від цього він не стане менш значущим і привабливим.

На відкритті виступили Євген Драп’ятий і Валерій Франчук, народна артистка України Раїса Недашківська. Звучали вірші на слова Тараса Шевченко у виконанні артистів та аматорів.

Автори виставок провели детальні екскурсії про картини і книги та інші експонати.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України.

10.03.2017 р.