Відомий правозахисник і публіцист Василь ОВСІЄНКО відзначив своє 70-річчя.

У день народження Василя Овсієнка в Музеї шістдесятництва відкрилася виставка "Людина, яка всім потрібна". Того ж дня у столичному Будинку актора відбувся ювілейний вечір "Життя як покута".

о1В Музеї шістдесятництва директорка Олена Лодзинська з ювіляром зустрічала гостей. 

о2

«У кожної епохи є свої літописці. Одним із найяскравіших і найретельніших літописців українського дисидентського руху є політв’язень і дисидент, особливо небезпечний для радянської влади "злочинець-рецидивіст", а разом з тим – правозахисник, філолог і публіцист, невтомний відкривач "білих плям історії" Василь Овсієнко, - розповіла пані Олена». 

На виставці представлені речі з особистого архіву пана Василя. На стендах можна простежити події упродовж усього життя ювіляра: від дитинства до сьогодення. Яскраво представлено сучасну діяльність Василя Овсієнка, зібрано інформацію про тих, хто був разом з ним у таборах. Цікавою пам'яткою є ключ від того самого третього карцеру, в якому ніч із 3 на 4 вересня 1985 року помер Василь Стус. Многая літа побажала Олена Лодзинська ювіляру.

Початок творчого вечора в Будинку актора відкрився привітаннями ювілярові від вихованців фольклорного дитячого театру "Дай Боже". Програма вечора тривала майже чотири години. Зала переповнена, багато людей слухали гостей і ювіляра стоячи. Надзвичайно приємно було знаходитися в атмосфері любові й поваги Василя Овсієнка. Іменинника вітали: голова товариства політичних в’язнів в реприсованих Орина Сокульська. Вона зачитала привітання від президента України Петра Порошенка.

Слова вдячності й поваги висловив ювіляру міністр культури України Євген Нищук., голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, народний депутат Микола Княжицький та інші представники влади, а також відомі дисиденти, громадські активісти, історики, серед яких Мирослав Маринович, Станіслав Чернілевський, Раїса Руденко, Вахтанг Кіпіані, а також Товариство "Знання" України на чолі з головою Василем Кушерцем. о3о4На зустрічі звучали спогади про все героїчне життя Василя Овсієнка: згадувалося дитинство, навчання в Київському університеті, де Василь вперше познайомився з самвидавом і долучився до його поширення, ув'язнення, арешти, знайомство зі Стусом, активна громадська діяльність, робота над створенням Міжнародного біографічного словника дисидентів, книги "Світло людей" та " Життя як покута". Також учасники вечора проводили паралель життя Василя Овсієнка з сьогоденням. Ми дійшли висновку, що потрібно ніколи не переставати боротися за утвердження українських і загальнолюдських цінностей, часто - ціною власного життя, як писав про це сам Василь Овсієнко в своїй книзі «Життя як покута", цитую " Честь народу складається з гідності кожного з нас. Якщо величезна більшість населення у своїй національній і людській гідності опустилися нижче нуля то хтось має важити життям, закладати свою голову. Або ж усі разом підемо на дно".

Катерина КОШОВА

Фото авторки