Людмила ЧЕЧЕЛЬ, УКРАЇНА МОЛОДА

Першого космонавта України Леоніда Каденюка вшанують загальнонаціональним тижнем пам’яті.

Минає рік, як перестало битися серце Першого космонавта незалежної України, Героя України Леоніда Каденюка.

У свої 67 років Леонід Костянтинович був сповнений творчих задумів, енергії, надії знову побувати у космосі.

Незадовго до смерті він отримав запрошення стати членом екіпажу місії на приватній космічній станції в 2021році. Та не судилося…

Хлопчику з буковинського села знадобилося 36 років, щоб здійснити свою мрію про політ у космос. Завдяки Леоніду Каденюку на навколоземній орбіті вперше пролунав Гімн незалежної України, був розгорнутий національний прапор, там побував «Кобзар» Тараса Шевченка.
У понеділок, 28 січня, в день народження космонавта, у Київському планетарії стартує загальнонаціональний тиждень пам’яті космонавта. Урочистості розпочнуться у Зоряній залі.

Спогадами про Леоніда Костянтиновича поділяться рідні і близькі люди, товариші, колеги з Дер­жавного космічного агентства України, Аерокосмічного товариства України, Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я», Міжнародної екологічної ради, Товариства «Знання» України. На заході вручатимуть першу іменну нагороду — відзнаку «Зірка космонавта Леоніда Каденюка» найкращим у галузі космонавтики і літакобудування.

«31 січня 2019 року минає рік, як перестало битися серце першого космонавта незалежної України, Героя України Леоніда Каденюка, — розповідає Василь Кушерець, голова правління Товариства «Знання» України. — Леонід Каденюк був у нас частим гостем. Отримуючи багато почестей і маючи світову популярність, він був простою, щирою і досить скромною людиною. Без розголосу допомагав іншим».

У Зоряну залу гостей запросить народний артист України Анатолій Матвійчук. Виступатимуть також Авігдор Фрейдлінс, заслужений артист України, гурти «Радар», «Мальви», народний хор «Чумаки».

Очікують, що на відкриття тижня пам’яті космонавта завітає його дружина Віра Каденюк. Присутні матимуть можливість переглянути документальний кінофільм про космонавта незалежної України.

Упродовж тижня пам’яті у Товаристві «Знання» України охочі слухатимуть цікаві лекції на тему «Україна — космічна дер­жава» і матимуть змогу придбати книжку про Леоніда Каденюка.

Нагадаємо, він повторював не раз: «Якщо свою мрію зміг утілити хлопчик із буковинського села, — так само може будь-хто. Мрія дає змогу людині долати труднощі, спрямовує, дисциплінує, допомагає досягти своїх цілей».