Її можна використовувати не лише в медицині, а й в громадських установах та побуті, наприклад: на дверних ручках чи поручнях, для обгортки харчових продуктів. Останнє допоможе знищити сальмонелу, лістерію та інші бактерії, які можуть бути в їжі.

minerolНову захисну плівку розробила команда вчених з канадського Університету МсМастер. Дослідники говорять, що поверхня міцна, гнучка і недорога в виготовленні.

Вигадуючи покриття, вчені надихнулись прикладом водостійкого листя лотоса. Текстура плівки складається з мікроскопічних "зморшок", завдяки чому крапля води або крові просто відскакує, коли потрапляє на поверхню. Таким же чином від неї "відскакують" і бактерії.

«Ми розробили це пакування, аби усунути основну загрозу, яку представляють бактерії з множинною лікарською стійкістю. Важливо зменшити їх поширення від однієї людини до іншої», – розповіла інженер-фізик Лейла Солеймані, яка очолювала дослідження.minerol2

Щороку через стійкість до антибіотиків помирає 750 тисяч людей.

Фахівці перевірили матеріал з найбільш небезпечними формами стійких до антибіотиків бактерій – Staphylococcus aureus і Pseudomonas. Використовуючи мікроскоп, вони переконались у тому, що ніякі бактерії не можуть переноситися на поверхню.

Науковці вважають це справжнім проривом у боротьбі з антибіотикорезистентністю та поширенням інфекційних та бактеріальних хвороб серед людей.

«Оскільки світ стикається з кризою антимікробної стійкості, ми сподіваємося, що він стане важливою частиною антибактеріального інструментарію», розповів один із керівників дослідження Тохан Дідар («Здоров'я», «CNN», 16.12.2019).