Науковці вперше розділили воду на дві різні рідини, одночасно виявивши між ними аномальну властивість – молекули води пара-ізомери вступають у хімічну реакцію краще, ніж молекули орто-ізомери.

vaterПро це заявили вчені з Базельського університету у Швейцарії.

Під час досліджень вони з'ясували, що молекули параводи, у яких повний ядерний спін дорівнює нулю, вступають в реакцію з іншими речовинами не так, як молекули ортоводи, у яких цей показник становить одиницю.

Тобто від спіна залежить – яку частку обороту слід зробити для повернення до попереднього стану. Тож молекулі ортоводи потрібно зробити один повний оборот, а значення молекули параводи позначає, що об’єкт "виглядає" однаково з усіх сторін – її обертання не має значення. Вчені наразі з'ясовують – яким чином спін впливає на хімічні властивості частинок.

В результаті досліджень науковцям вдалося отримати дві рідини, кожна з яких складалася виключно з молекул води однієї форми – "пароводу" та "ортоводу".

Згодом обидві рідини вступили у хімічну взаємодію з іонами кальцію і діазеніліума. З'ясувалося, що з "параводою" ця реакція відбувалася на 23% швидше (24 канал, Nature Communications, 7 червня 2018).