У 2013 році Євросоюз схвалив проект із створення керованого гуманоїдного робота, який став би чудовим помічником для пожежних. Невдовзі учені з чотирьох країн – Італії, Німеччини, Швейцарії та Бельгії взялися за його розробку. І в 2015 році продемонтовано перший прототип.

pogegnykПроте вчені не збиралися зупинятися і досі продовжують модернізувати цього робота, названого «WALK-MAN». Нова, успішно вдосконалена модель недавно пройшла перші серйозні випробування.

Нова модель стала на 31 кілограм легшою свого попередника. Тепер при зрості 185 см його вага склала 102 кілограми. Наявність моторів на кожному з 32 суглобів дозволяє йому досить швидко пересуватися.

Виглядає «WALK-MAN» незграбним, але насправді це зовсім не так: робот прекрасно зберігає рівновагу, крокуючи практично будь-яким рельєфом. Тому перешагнути купи сміття чи уламків на пожежі для нього не проблема. Орієнтується машина за допомогою 3D-сканера і передає дані з відеокамер оператору. Свого інтелекта в робота немає.

.У новій моделі маніпулятори схожі з людською рукою ( у попередника як «руки» використовувалися грубі клешні.). Зроблено це було для покращення взаємодії з різними предметами, наприклад, вогнегасником. Кожна кінцівка із композитних матеріалів із новими сервоприводами здатна підняти вагу до 10 кг (в старій моделі – 7 кг).

Автономно працювати «WALK-MAN» може дві години. Крім того цей робот може проходити через вузькі коридори, двері, разбирати нескладні завали, прокладати собі дорогу, використовувати базові інструменти пожежних (переклад з російської, за popmech.ru, 28.02.2018).