Вчені з Ісландії на чолі з Агнаром Хельгасоном «воскресили» ДНК людини, померлої майже 200 років тому, передає Ukr.Media. Наукова робота опублікована на сторінках журналу Nature.

clipшь

Вчені взяли генетичні зразки нинішніх нащадків людини, померлої двісті років тому, і частково реконструювали його ДНК. Раніше такі результати можна було отримати після аналізу останків, але завдяки цьому експерименту все спростилося. Тепер фахівці можуть відтворити ДНК будь-якої історичної особистості, що народилася після 1500 року, якщо відомі її живі нащадки.

Що стосується героя дослідження, то ним виявився чорношкірий раб Ханс Йонатан, народжений у 1784 році на острові Санта-Крус в данській колонії. Власник плантації повернувся в Данію і взяв слугу з собою. У цій країні на той момент рабство було заборонено, і Ханс скористався моментом, оголосивши себе вільним, але суд він програв. Йонатан знайшов притулок на острові, став фермером і обзавівся сім'єю. Він був єдиним у своєму роді на тій території. Нині проживають його 182 нащадки (https://ukr.media/science/341169/ 17.01.2018)