Надрукувати
Перегляди: 3185

Біологи з Каліфорнійського університету створили методику, що допоможе не просто виявити рак по одній краплині крові, а й укаже місце локалізації пухлини.

Результати своєї роботи доктор Кун Джан та його колеги опублікували в журналі Nature Genetics.

NIT 52Під час досліджень учений звернув увагу на те, що кожна тканина організму людини має унікальний набір так званих епігенетичних міток. Вони являють собою особливі хімічні нарости на поверхні молекул ДНК, що міняють роботу тих чи інших генів.

Біологи підрахували, що такі мітки є на поверхні культур раніше вивчених ракових клітин з десяти різних органів і тканин людського організму і створили спеціальний алгоритм. За його допомогою на основі аналізу наростів на поверхні ракової ДНК можна визначати, звідки беруть свій початок сліди онкологічного захворювання в людській крові.

Подальші спостереження показали ефективність методики. Послуговуючись алгоритмом, дослідники змогли визначати місце появи первинної пухлини з точністю від 82 до 90%, незважаючи навіть на метастази.

Доктор Джан з колегами вірить, що їхнє відкриття допоможе в майбутньому рятувати тисячі життів, діагностуючи рак на ранніх стадіях та точно визначати розташування злоякісного новоутворення. Інформаційний портал "Знай.ua" раніше писав про види раку, що виникають при надмірній вазі. (за IT-світ, 9.03. 2017, автор Оксана Ханас).