Український вчений-нейрофізик Антон Філіпчук зробив велике наукове відкриття. Результати дослідження зможуть допомогти людям, які втратили зір або слух.

Про це написав журнал "Nature Communications". Про автора відкриття повідомляє «Сегодня». Він - випускник Ліцею інформаційних технологій при Дніпропетровському державному університеті. У 2006 отримав диплом Фізичного факультету ДНУ, а 6 років тому – Ph.D в Університеті міста Марсель (Франція). Протягом останніх 4 років вивчає ембріональний розвиток сенсорних систем в Іспанії. Дослідження Антон Філіпчук проводив спільно з колегами з Інституту нейронаук міста Аліканте (Іспанія).

Відкриття полягає в тому, що мозок мишей (а значить, ймовірно, і людей) "знає" про наявність недоліків зору або інших органів почуттів ще до народження, а тому здатний запустити механізми компенсації ще до першого контакту з навколишнім світом.

"Відомо, що люди, які втратили зір або слух при народженні або в дуже ранньому віці, мають здатність до розвитку тих сенсорних відчуттів, які залишилися неушкодженими. Так, наприклад, при втраті зору, пацієнти мають підвищену тактильну і слухову чутливість. На фізіологічному і анатомічному рівні ця пластичність проявляється у збільшенні площі церебральної кори, що відповідає за неушкоджені відчуття. Тобто пацієнти, які втратили зір при народженні, мають велику слухову і соматосенсорну кору, і зменшену візуальну. Незважаючи на вивченість самого явища, мало що відомо про фізіологічні і молекулярні механізми, які його реалізують. Ми довели, що насправді сенсорна адаптація відбувається ще до народження, і, таким чином, є процесом, який не залежить від сенсорного досвіду. Ми показали, що цей процес відбувається в таламусі, частині головного мозку, куди стікається інформація від органів чуття на шляху до кори головного мозку... У разі, коли одна з сенсорних систем була пошкоджена ще до народження, кальцієві хвилі в таламусі міняли свою структуру, запускаючи процес церебральної адаптації непошкоджених відчуттів ще до появи першого сенсорного досвіду (до народження)", – пояснив Антон Філіпчук (за матеріалами ЗМІ і газети «Сегодня» 7.02.2017).