Надрукувати
Перегляди: 3609

З другої половини 2017 року українці зможуть отримувати довідки і ставити цифровий підпис за допомогою смартфона.

За словами прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, головна перевага сервісу – зменшення контакту громадян з чиновниками і в слідстві - боротьба з корупцією.

Smart"Ідентифікатор повинен забезпечити дистанційність, прозорість і якісний сервіс, чого б це не стосувалося – банк, лікарня, освіта, соціальна допомога, державна послуга, земля, будівництво, або щось інше. Людина повинна мати можливість у своєму мобільному телефоні замовити і отримати послугу від держави без контакту з чиновниками. Це буде велике досягнення, в тому числі – в боротьбі з хабарництвом", – заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час зустрічі з представниками мобільних операторів.

У "Київстарі" розповіли, що для впровадження Mobile ID необхідно на державному рівні розробити пакет законодавчих ініціатив, які дозволять компаніям почати реалізовувати питання мобільної ідентифікації. Є всі можливості, щоб запустити сервіс до другої половини 2017 року. Для того, щоб скористатися Mobile ID, потрібно буде купувати іншу вдосконалену SIM-картку, на яку будуть записані особисті дані і цифровий підпис. Для підтвердження дій, пов'язаних з ідентифікацією, в інтернеті на номер абонента буде приходити смс, тільки після підтвердження запитувана послуга стане доступною.

"Для пересічного громадянина, бізнесмена – це величезна економія часу і зусиль. Не потрібно витрачати час на поїздки в міністерства і відомства, чекати в чергах, збирати довідки та виписки по кабінетах. Все, що знадобиться – мобільний телефон з доступом в інтернет і спеціальна SIM-карта з цифровим підписом. Це величезна перевага, особливо для жителів міст і сіл, віддалених від центру", – зазначає директор з розвитку бізнесу на корпоративному ринку Євген Кражан.

За словами експерта групи "Електронне урядування" реанімаційному пакету реформ Олега Левченка, існує ризик, що особисті дані українців – паспортні дані, номер ідентифікаційного номера та інша інформація – опиняться під загрозою. Втім, такий ризик завжди пов'язаний з будь-якими базами даних. Тому держава повинна взяти під контроль захист особистої інформації українців, вважає він (за повідомленнями ЗМІ, 3.01.2017).