Вже тривалий час йдеться про те, що людям усіх країн і континентів потрібно змінити своє ставлення до навколишнього середовища. Пожежі на торфовищах, грибовицька катастрофа на сміттєзвалищі, загибель усього живого на Острі та багато інших подібних фактів, коли недбалість та безпечність призводять до трагедій.

Статистика стверджує, що 95 відсотків міських жителів дихають повітрям, рівень забруднення якого перевищує допустимі норми. Від цього вмирають тисячі людей передчасно.

Майже щороку збираються представники багатьох країн на різні форуми і конференції з екологічних проблем, але до конкретних розв’язань порушених проблем не доходить.

П’ята екологічна конференція відбулася в 2003 році в Києві, де її учасники підписали Карпатську конвенцію, яка заклала підвалини співпраці з охорони природи та культурної спадщини усієї гірської системи та три міжнародні протоколи, що стосуються викидів і перенесення забруднювачів, стратегічної оцінки до Конвенції про охорону та використання транскордонних водотоків і міжнародних озер, так званої Конвенції Еспоо, цивільної відповідальності і відшкодування заподіяної шкоди.

Батумська конференція, що відбулася зовсім недавно, проходила під девізом «Зеленіше, чистіше, розумніше». Знову говорилося про атмосферне повітря, екологізацію економік країн регіону Європейської економічної комісії, наголошувалося на зміцненні екосистем і розширенні екосистемних послуг як частини екологічної інфраструктури, удосконаленні використання природних ресурсів, розвитку безвідходної економіки, прозорої і ділової практики тощо.

Авторитетні міжнародні організації на Батумській конференції заявили, що майбутнє – в екологізації не тільки економіки, а й способу життя.

Саме спосіб життя кожного з нас – українців залежить від того, якою зеленою, чистою і розумною стане наша країна в майбутньому, чи впораємося ми з екологічними катастрофами. А їх може виникнути немало. Як цьому зарадити конкретно – справа честі кожного з нас, чекаємо пропозицій (вл. інф.).