Надрукувати
Перегляди: 4254

Видобування меду з вуликів є досить трудомістким процесом, під час якого потрібно одягати спеціальний костюм для захисту від укусів, обкурити вулик димом, відкрити його, дуже акуратно витягти рамки з сотами (щоб не розчавити бджіл), розпечатати соти, перегнати мед через центрифугу і очистити кінцевий продукт від воску та мертвих бджіл. Нарешті цій важкій праці знайдена «більш передова» альтернатива!

Австралійський стартап розробив вулик Flow, в якому для видобування меду достатньо всього лиш повернути кран, і мед сам потече в банку чи інший посуд. Вулик Flow представляє з себе пластикову рамку з сотами, яка після наповнення і запечатування відкривається посередині, завдяки чому мед з сот стікає в спеціальний жолоб. Такий метод дозволяє не турбувати бджіл і зводить до мінімуму затрати сил та часу.

Для початку серійного виробництва вулика Flow його творці організували компанію на сайті Indiegogo і вже зуміли отримати майже 6 мільйонів доларів США. Це при тому, що мінімально потрібна їм сума становила 70 тисяч доларів. Ціна набору рамок Flow для вулика становитить 230 доларів, а за повноцінний вулик доведеться заплатити 600 доларів(за матеріалами: Scitech. Світ науки і техніки, автор Віктор Хільчук, 12 березня, 2015)

Чи є такі вулики в Україні? Можливо є інші цікаві винаходи й наукові розробки? Сподіваємося на відповідь Інституту бджільництва ім. П.І. Прокоповича НАН України.