Найбільша в Європі сонячна електростанція на воді готова до введення в експлуатацію. Розташована на водосховищі поблизу аеропорту Гітроу, вона живитиме сусідній водоочисний завод, що є великим споживачем електроенергії.

Запланована потужність станції, що займає площу восьми футбольних полів, майже 6 мільйонів кіловат-годин на рік. Це забезпечуватиме потреби заводу в середньому на 20%.

Анґус Беррі, головний енергетик компанії Thames Water: “Сонячна станція постачає електроенергію нерівномірно. Вона генерує її лише коли є сонце. А водоочисний завод, навпаки, працює цілодобово. Ми качаємо воду і вночі, а тому електростанція не може повністю покрити наші потреби. Тому це радше частина загальної стратегії з переходу на відновлювані джерела енергії”.

Кожна із понад 23 тисяч сонячних панелей встановлена на надувну платформу. Усе тримається на місці завдяки майже двом сотням якорів, закріплених на дні. Електроенергія кабелями надходить до станції, що у кількох кілометрах. Водосховище належить найбільшому постачальнику води у Великій Британії компанії Thames Water, а електростанцію збудувала фірма Lightsource. Про це Нік Бойл, директор Lightsource: “Сонячні панелі та уся система найкраще працюють, коли вони охолоджені. Тому одна з великих переваг плавучої електростанції у тому, що вода охолоджує дроти та панелі. Це означає, що вони будуть давати більше енергії, працюватимуть ефективніше, ніж якщо б були встановлені посеред поля”.

Сонячну електростанцію не будуть під‘єднувати до національної електромережі, але після випробувань підключать до місцевої приватної сітки (Наука і техніка: наука, 28.03.2016, 1459432509, 1459163624).