Надрукувати
Перегляди: 4389

Дослідники змогли довести існування зірки-надгіганта, що має всередині нейтронну зірку.

Подібні небесні тіла називають об'єктами Торна – Житков. Йдеться про червоний гігант, або надгігант, що має в якості ядра нейтронну зірку. Ймовірно, це результат злиття частин подвійної системи. Втім, такий об'єкт тривалий час залишався суто гіпотетичним. З новими висновками можна ознайомитися в дослідженні, опублікованому на сайті arXiv.org.

Вчені підтвердили, що HV2112 - найімовірніший з усіх кандидатів на роль об'єкта Торна – Житков. Такі висновки були зроблені після повторного аналізу відомостей фотометричних каталогів і висновків з них, які стосувалися характеру руху HV2112 в межах галактики Мала Магелланова Хмара. HV2112 не єдиний з претендентів. Загалом їх зараз налічується п'ять, включаючи такі об'єкти, як GRO J1655-40 і VZ Sagittarii.

Сам HV2112 був виявлений ще в 2014 році. Увагу вчених одразу привернув дуже незвичний (як для червоного гіганта) хімічний склад. Останній був описаний Кіпом Торном і Ганною Житков ще в 1977 році. Однак до нашого часу існування таких об'єктів так і не вдавалося повністю підтвердити науковими методами.

Червоний гігант являє собою величезну зірку, що знаходиться на кінцевій стадії зоряної еволюції. Діаметр таких об'єктів в 100 разів більший діаметра Сонця, а яскравість може перевершувати яскравість нашого світила в 10 тис. разів. Серед червоних гігантів – знамениті Арктур і Альдебаран. У далекому майбутньому наше Сонце також перетвориться на червоного гіганта.

Нейтронна зірка, в свою чергу, є одним з результатів еволюції зірок. Фактично це продукт зоряної еволюції. Такі астрономічні об'єкти утворюються в результаті спалахів наднових. Нейтронна зірка має масу, яку можна порівняти з масою нашого світила, однак її радіус не перевищує 20 км.

Небесне тіло не може довго перебувати на стадії об'єкта Торна – Житков, незабаром відбувається вибух наднової та утворення кількох об'єктів, наприклад, нейтронної зірки і пульсара. В силу цього такі об'єкти дуже рідкісні (Укрінформ, 16.03.2016).