«Вікіпедія -: вільна енциклопедія, яку може редагувати кожен, - один з найбільших проектів в історії, що твориться спільними зусиллями. У Вікіпедії мільйони статей сотнями мов, її постійно читають сотні мільйонів людей» - так написано в Посібнику «Редагуємо енцилопедію».

У річницю заснування Української Вікіпедії у лекторії Товариства «Знання» України «Трибуна вченого» з лекцією на тему «Українська «Вікіпедія» - дзеркало українця, України і світу (реальність і міфи)» виступив Юрій ПЕРОГАНИЧ, генеральний директор Асоціації підприємств інформаційних технологій України.

Ведучий – учений секретар правління Товариства «Знання» України, заслужений журналіст України Василашко В.Ф.

Лектор повідомив, Українська Вікіпедія, не зважаючи на те, що заснована не так давно, у порівнянні з іншими, стала досить відомою і популярною. За кількістю статей в світі і обсягом вона посідає 12 місце. . З появою Вікіпедії українська мова стала пріоритетнішою у порівнянні з російською. Він повідомив ще низку цікавих фактів:у Вікіпедії вже 800 тисяч статей, 43 тисячі авторів-редакторів, вводяться нові рубрики тощо..

Відповідаючи на запитання слухачів, Юрій Йосипович сказав, що . за правилами з текстів вилучаються лайливі та непристойні слова; фіксуються усі правки, що їх роблять редактори; одне з перших місць посідає Вікіпедія естонською мовою; з часом , вилучаються статті з незрозумілим змістом і такі; що упродовж ста років стануть нецікавими для користувачів. Автором Української Вікіпедії може стати кожен громадянин України чи інших держав, який володіє українською мовою, головне, щоб матеріали базувалися на конкретній джерельній базі.

Лектор зазначив, що Українська Вікіпедія має всі шанси вийти на передові рубежі за всіма показниками. Для цього в Україні є необхідний науково-технічний та освітній потенціал.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

1.02.2018 р.