14 грудня 2016 року на базі ТОВ «Знання» України відділом інформатики Українського мовно-інформаційного фонду НАН України (УМІФ НАНУ) спільно з партнерами – Київським інститутом бізнесу та технологій, Грузино-українською вищою школою бізнесу, Освітньою агенцією «SmartCatEducation» – було організовано та проведено Міжнародну наукову конференцію «Видавнича справа та журналістика в цифрову епоху».

Конференцію відкрив учений секретар Товариства «Знання» України, віце-президент Університету сучасних знань, заслужений журналіст України Василь Василашко. Він детально ознайомив присутніх з видавничою діяльністю і роботою сайту Товариства.

На конференції виступили з доповідями провідні фахівці Українського мовно-інформаційного фонду НАН України: завідувач відділу інформатики, кандидат технічних наук Максим Надутенко; учений секретар, кандидат філологічних наук Наталія Заїка; науковий співробітник Інституту славістики Польської академії наук (Instytut Slawistyki PAN), кандидат філологічних наук Роман Тимошук; науковий співробітник, кандидат філологічних наук Маргарита Надутенко; молодший науковий співробітник Юлія Старишко, директор Грузино-української вищої школи бізнесу, професор Ірина Литовченко; викладачі коледжу Університету сучасних знань: кандидат економічних наук Олександр Ставицький, Петро Швець та інші.

Активну участь у конференції взяли студенти Київського інституту бізнесу та технологій під науковим керівництвом кандидата економічних наук Олександра Ставицького: Микита Кобижський, Іван Снєжок, Сергій Олексієнко, Тимур Сердюк, Олександр Науменко, Дмитро Дупелич. Вони поділилися своїми знаннями з новітніх медійних продуктів і технологій.

З цікавими дослідженнями виступили студенти, які вивчають видавничу справу та редагування, під керівництвом кандидата філологічних наук Маргарити Надутенко. Катерина Шпирко, студентка 4-го курсу, повідомила про дослідження стану дитячої літератури в епоху цифрових технологій. Студентки 2-го курсу Діана Люшненко, Анна Гавриленко, Яна Дем’янчук, Ірина Чхало розповіли про свої дослідження з політичної, кримінальної, юридичної журналістики та журналістики на релігійну тематику. Студенти першого курсу Катерина Кошова, Ганна Рудакова і Євгенія Зінченко, Данило Косенков зупинилися на питаннях міжнародної журналістики в контексті сучасних змін, редагуванні перекладів англомовних серіалів та видавничого ринку України, Білорусі та Польщі. Доповідь Катерини Грами, студентки 2-го курсу, підготовлена під науковим керівництвом кандидата економічних наук Олександра Ставицького презентувала історію розвитку електронних посібників.

Учасники конференції, а це були переважно студенти, поповнили свої знання про існуючі в Україні електронні словники та методику роботи з ними, можливості використання новітніх медіа-технологій у сфері науки та бізнесу. За підсумками конференції було вирішено продовжити співпрацю у зазначеному форматі та щорічно проводити подібний захід.