Лекцію на тему «П’ятидесятниця: діяння апостолів” прочитав 11 травня 2017 року у лекторії Товариства «Знання» України директор Інститутку проблем штучного інтелекту Міністерства освіти і науки України та Національної Академії Наук України, член-кореспондент НАН України, заслужений діяч науки і техніки, доктор технічних наук, професор блогослов’я Шевченко Анатолій Іванович.

Ведучий лекції – голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки Кушерець Василь Іванович.

Лектор зазначив, що Свято Трійці, або, як його ще називають, свято П'ятидесятниці, є одним із найголовніших християнських свят.

Коли Христос перебував в людському тілі на землі, обіцяв учням, що після його смерті та воскресіння пришле до них «Духа-утішителя”, який буде наставляти людей на всяку істину. Так і сталося . Християни святкують п’ятдесятий день по смерті Ісуса Христа, що є водночас десятим днем після Пасхи. Через Святого Духа Бог передав людям додаткові знання і закони Нового світу, побудовані з урахуванням духовності, моралі, інтелекту, віри і любові.

У Дії 2, 16-21, Святого писання сказано: «Я виллю від Духа на всяке тіло, - і будуть пророкувати сини ваші та ваші доньки, юнаки ж ваші бачити будуть видіння, а старим вашим сни будуть снитися. І на рабів моїх, і на Рабинь Моїх за тих днів Я також виллю від Духа Свого ,- і пророкувати вони будуть! І дам чуда на небі вгорі, а внизу на землі ці знамена: кров, і огонь, і куряву диму. Переміниться сонце на темряву, а місяць на кров, перше ніж день Господній настане, великий та славний! І станеться, що кожен, хто покличе Господнє Ім’я, той спасеться”.

Син Божий, перебуваючи на Землі, створив християнську церкву – зібрання людей в ім’я Ісуса Христа: «... бо де двоє або троє зібрані в моє ім’я, там я серед них». Там же присутній і Він Сам, тобто Бог.

На жаль, зазначив лектор, люди досі не в повній мірі скористалися настановами Ісуса Христа. Через війни, екологічні проблеми, що створені самими людьми, неприязнь між людьми та багато іншого створило ситуацію, за якої світ прямує до знищення самого себе, настав критичний рівень, що перевищує можливості розвитку. Цивілізація може бути знищена однією людиною.

Що робити в такій ситуації? Треба піднімати духовність людей, боротися зі злочинністю - проблемою, що присутня в усіх країнах . Свідомість має бути першою. Треба відчути матеріально присутність Бога-Духа. Треба покаятися усім людям. Людям треба об’єднуватися. Робити добро, щоб разом вижити.

Людина створена Генеральним Конструктором для того, щоб стати творцем і продовжити творення на Землі й у Космосі процесу, розпочатого Богом, не розвивати цивілізацію шляхом зла, не розвиватися на свій розсуд, небажаним шляхом.

Прикро, що нині на Донбасі йде війна, можливо, що однією із її причин є й те, що в цьому регіоні був невисокий прошарок віруючих.

Завершаючи свій виступ, лектор сказав, що шлях до Бога вузький і тернистий, але усім бажаючим потрібно пройти цим шляхом пізнання свого Творця, шляхом пізнання істини, й іншого, легшого, шляху немає, сьогодні людям, які йдуть цим шляхом, зустрічаються не тільки радість, але й багато спокус, скорбота, біль і навіть кров, але Бог бажає бачити нас сміливими і такими, що впевнено прямують обраним шляхом, він дав нам право свідомо взяти на себе відповідальність за свій вибір, пройти саме цим шляхом життя, не звертати з нього і не зламатися.

В цьому році Свято Трійці християни відзначатимуть 4 червня.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України (Петро Швець)

12.05.2017 р.