У Товаристві «Знання» України 30 травня 2017 року відбулася зустріч з політиком, громадським діячем, народним депутатом України, Героем України, членом Національної спілкп письмеників України, автором Акту про Незалежність України, лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка Левком Григоровичем Лук’яненком.

Ведучі зустрічі – голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних бзнань, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, порофесор,заслужений діяч науки і техніки України Василь Іванович Кушерець і учений секретар правління, член Національної спілки письменників України, заслужений журналіст України Василь Федорович Василашко. Вони розповіли коротко про життєвий шлях Левка Лук’яненка, його громадську діяльність.

Високому гостю присвятив перед його виступом гурт хору «Чумаки», який виконав козацькі та чумацькі пісні, за що Левко Григорович висловив їм щиру вдячність.

На прохання голови правління В. Кушерця Л. Лук’яненко детально розповів про те як народжувався документ «Акт про Незалежність України», роль першого Президента України Леоніда Кравчука, народних депутатів, про поневіряння в імперських таборах Росії.

Гість відповів на низку запитань слухачів, серед яких були студенти та викладачі Університету сучасних знань, працівники Товариства, досить багато активістів. Зала була переповнена.

Питання стосувалися перебування в імперських тюрмах, про знайомство з Василем Стусом, його ставлення до ринку землі та об’єднання територіальних громад, на що сподівалися борці за свободу України і чи такою її хотіли бачити нині, кого він бачить на чолі держави та багато інших.

В ході виступу Левко Ількович демонстрував видані книги, зокрема, тринадцятитомник творів, в яких зібрано спогади про перебування у тюрмах, роботук у Верховній Раді України, листування з неволі тощо. Ним видано низку й окремих творів про події в Україні, думки та роздуми про життя та майбутнє держави.

Учасниця зустрічі Зоя Зубова прочитала вірш, присвячений Левку Лук’яненку та державі Україна:

Україна – це Божа перлина,
В Україні – найкраща земля...
Україно! Для нас ти єдина,
Із віків в сьогодення прийшла!
Тож славімо її, браття й сестри,
Бо вона Берегиня для нас.
До нащадків ми маєм донести,
Що ніхто іншу землю не дасть.
Ми на ній народились й помремо,
Не втечемо в далекі краї.
Україна – це наше натхнення –
Нам нема куди з неї іти!

Слухачі неодноразово переривали виступ Героя України оплесками., привітали його дружину Надію.

Учасники зустрічі розходилися із вдячністю за мудрі слова Левка Лук’яненка, за його героїні подвиги у створенні вільної України.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

31.05.2017 р.