Сьогодні 19 лютого 2019 року,в день народження, ми славимо видатну людину нашого часу, директора Київського планетарію 2004-2016 рр., члена-кореспондента НАН України, доктора фізико-математичних наук, професора, невтомного сіяча істини та доброти Клима Івановича Чурюмова.
Саме нині ми відкриваємо Меморіальну дошку Климу Івановичу Чурюмову.

Можна сказати, що все небо схилилося перед ним, бо сьогодні 19 лютого 2019 р., Місяць найближче наблизився до Землі.

Так сталося, що доля Клима Івановича об’єднала і возвеличила не лише його славу, а й славу мінімум трьох визначних, справжніх героїв нашого часу.

Один із них знаний астроном, професор Сергій Костянтинович Всехсвятський, науковий керівник К.І. Чурюмова, багаторічний член правління Товариства «Знання» України, який здійснив вагомий внесок у поширення науки астрономії, яка є локомотивом всіх – не лише фізичних, а й метафізичних наук. Він був активним ініціатором створення цілої системи мережі планетаріїв по всій Україні.

У своїх виступах, лекціях він активно підтримував наукову гіпотезу про те, що Сонячна система мала десять планет (включаючи планету Плутон).

Ця гіпотеза, має велике символічне значення, про що написав у своєму науково-фантастичному творі «Син Сонця-Фаетон» Герой України письменник, учений, громадський діяч Микола Данилович Руденко, який неодноразово відвідував наш планетарій.

Особливо він її виокремив після вибуху Чорнобиля, в якій загострив чутливість і відповідальність кожної окремої людини за долю всього матеріального світу.

Розумний світ, пізнаючи його закони, сприяє його безкінечним перетворенням, і вкрай важливо, щоб дійсний розум не допускав атомної катастрофи, яка лежить в основі гіпотези про загибель десятої планети нашої Сонячної системи-Фаетон.

Про це також йдеться в його статті: «Слідами космічної катастрофи» де гіпотетична планета «Фаетон», вибухнула неначе бомба, а її уламки стали астероїдами, кометами, малими тілами сонячної системи.

Однією із них і стала комета Чурюмова-Герасименко, яка в 2004 році стала центром космічного проекту Європейського космічного агентства «Розета», який успішно завершився і довів, що людство здатне захистити нашу планету від небезпечного зіткнення з будь якими малими космічними тілами.

Нині людство досягло такого стану, коли суб’єктивні відцентровані сили навіть однієї людини з антилюдськими задумами зможуть перевершити доцентрові природні сили.

Світ ще не оговтався від слів очільника сусіднього народу, який «безмолствує» при його словах – що їм не потрібен цей світ, якщо на ньому нема Росії, «ми попадемо в рай, а вони (?!) нехай здохнуть (?!)».

Про відповідальність за наш видимий і невидимий світ нагадував не раз у нашому Київському планетарії і перший астронавт та космонавт держави Україна Леонід Костянтинович Каденюк. Адже з космосу добре видно що наша планета Земля потребує особливого захисту від темних людських задумів і сил. Якщо їх не побороти, нам не уникнути вселенських трагедій. А їх можуть подолати справжні сини нашої планети: К.І. Чурюмов, С.К. Всехсвятський, Л.К. Каденюк, М.Д. Руденко та інші, які нині хоч і перебувають в царстві небесному, але ми відчуваємо їх завжди поряд себе. Вони серед нас. Це наші утішителі, які володіли духом істини, «яка все єси і все наповнює».

Слава Україні! Героям слава!