У Товаристві «Знання» України 15 червня відбулася нарада за участю представників громадських рад і об’єднань при Київській міській державній адміністрації, працівників інститутів законодавства Верховної Ради України, держави і права НАН України, міністерств і відомств, низки науковців, експертів, на якій обговорювалося питання підготовки Форуму на тему «Конституційне становлення територіальної громади міста Києва».

В роботі наради взяв участь і виступив доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, голова правління Товариства «Знання» України Василь Кушерець, член оргкомітету з підготовки такого важливого заходу в столиці України.

Він зазначив, зокрема, що питання досить актуальне, бо існує безліч проблем, зокрема не виконання низки статей Конституції України стосовно самоуправління територіальних громад.

Питання потребує публічного обговорення. Тим часом засоби масової інформації структуруванню територіальних громад, практиці їхньої роботи, формуванню поняття «громада», суспільна думка, активний громадянин майже не приділяють уваги. Працівники навіть окремих міністерств і відомств, слабо володіють питаннями місцевого самоуправління і мало обізнані із засобами реалізації права на місцеве самоуправління, про що можна було переконатися під час зустрічей.

До складу оргкомітету з підготовки Форуму включений також Сергій Мосьонз, проректор Університету сучасних знань. Всього в складі оргкомітету 16 осіб.

З інформацією про план підготовки до проведення Форуму виступив голова об’єднання «Громадська рада самоврядування», експерт громадської ради при Київській міській державній адміністрації Віталій Комов.

Учасники засідання наголошували на тому, що питання місцевого значення, в тому числі й розпоряджання комунальними ресурсами, досі не перебувають в компетенції органів місцевого самоуправління, вносили конкретні пропозиції стосовно заходів, які потрібно провести в рамках підготовки до Форуму, в тому чисмлі організувати проведення круглих столів з метою обговорення проблемних питань киян і результатів їх розв’язання і з висвітленням у засобах масової інформації, критикували міську комплексну програму «Сприяння місцевому самоврядуванню та розвитку громадського суспільства у місті Києві на 2012-2016 роки» як таку, що не передбачає практичного діалогу з громадою, обговорили проект Резолюції, що запланована для обговорення на Форумі, висловлювалися за розробку проекту Концепції формування структурної територіальної громади.

Виступаючі зазначали, що територіальна громада м. Києва повинна стати прикладом реформ децентралізації влади і місцевого самоврядування для територіальних громад всієї України.

Прес-служба Товариства «Знання» України