Про те, що заважає Україні бути фінансово безпечною країною розповів на лекції в лекторії «Трибуна вченого» Товариства «Знання» України доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Захарій Варналій. Тема його виступу «Інституційні загрози фінансовій безпеці України».

Ведучий – голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки Василь Кушерець.

Лектор називав багато чинників, що загрожують фінансовій безпеці України. Лектор виділяє інституційні, адже вони випливають із порушення нормативних документів, що встановлені відповідними державними органами. Безпечне функціонування держав - давня проблема. З появою грошей з’явилися фальшивомонетники. Через незабезпечення робочими місцями та гідною заробітною платою процвітає тіньова економіка.

Серед найбільших фінансових загроз на сучасному етапі розвитку української держави лектор називав такі, як несформованість ринкових відносин у різних сферах виробництва, тіньова економіка, надмірна заборгованість, як внутрішня, так і зовнішня, відсутність усталеної системи контролю за виконанням законодавчих норм, рейдерство і корупція та інші. В Україні жодна реформа ще не стала системною, чинні закони не виконуються.

Між тим, зауважував лектор, окремі суспільні явища, що їх ми називаємо негативними, в окремих країнах можуть відігравати й позитивну роль. Скажімо, через цивілізоване рейдерство можна оздоровляти економіку, приєднуючи на законних умовах слабкі підприємства до сильних. В окремих випадках (в межах 3%) тіньова економіка може бути стимулятором. Але в Україні всі показники перевищують допустимі рівні.

Мають місце політична невизначеність, високий рівень бюрократизму, хабарництво, недовір’я до влади та інші чинники, що впливають на фінансову стабільність.

Відеозапис лекції Захарія Верналія дивіться в рубриці «Ютуб».

ЗАВАНТАЖИТИ ПРЕЗЕНТАЦІЮ

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

7.06.2017 р.