На таку тему в Київському міському будинку вчителя 5 жовтня відбулася науково-практична конференція.

Організаторами цього заходу виступили міністерства освіти і науки та культури, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка і Київський міський будинок вчителів.

Головував на конференції голова товариства «Просвіта» Павло Мовчан, у президії академік Національної академії педагогічних наук України Георгій Філіпчук, представники міністерств, професор Київського міжнародного університету Іван Ющук.

Виступило майже 30 учасників. Теми були різними, але всіх виступаючих хвилювало питання функціонування української мови в усіх сферах життя як головного елементу національної ідентифікації, повноцінної реалізації конституційного статусу державної мови в Україні. Більшість наголошували на тому, що українській мові не надають відповідного значення державні органи, що в системі освіти мають місце факти, коли і викладання і спілкування ведеться російською, про неповагу до мови, а відтак і закону, зокрема до 10 статті Конституції України, коли народні депутати, державні чиновники, часто демонстративно вживають російську мову, що закон «КК», який суперечить Основному законові України, досі не скасований.

У роботі конференції взяли участь активісти Товариства «Знання» України завуч середньої школи №217 м. Києва Ольга Ходацька, професор Іван Ющук, старший викладач коледжу Університету сучасних знань, член Національної спілки журналістів України Петро Швець.

Учасники конференції ухвалили Звернення до вищих органів законодавчої та виконавчої влад, в якому вимагають від Верховної Ради скасувати так званий закон «КК» (Колесніченка і Ківалова), підтримати й ухвалити новий закон про українську мову, вжити заходів стосовно побутування української мови в дитячих садках, школах, в усіх навчальних закладах.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

06.10.2016 р.