4 липня 2018 року завершила роботу Перша Всеукраїнська конференція Громадської ради з питань мінеральних ресурсів Товариства «Знання» України.

Упродовж двох днів відбулося пленарне засідання, на якому виступив голова правління Товариства «Знання», член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, заслужений діяч науки і техніки України, голова Спостережної ради Громадської ради Василь Кушерець, який сказав про значення участі громадськості у вирішенні питань, пов’язаних із мінеральними ресурсами. Він зазначив, що Україна багата на мінеральні ресурси, але не всі вони використовуються, а ті, що розробляються, не скрізь експлуатуються із дотриманням норм безпеки, часто не відбувається відновлення після видобутку копалин.

Модератор конференції доктор геолого-мінеральних наук, експерт з питань мінеральної сировини Європейської Комісії, голова Громадської ради з питань мінеральних ресурсів Товариства «Знання» України Володимир Пунько на засіданні першого круглого стола повідомив, що Європейська комісія з питань мінеральних ресурсів, з керівниками та експертами якої він зустрічався, зацікавлені у співробітництві з Громадською радою Товариства «Знання» України, можливістю обговорення та прогнозування питань експорту та імпорту мінеральної сировини та продукції.

В рамках конференції відбулося засідання восьми круглих столів, на яких розглядалася низка актуальних питань, зокрема, щодо екологічної безпеки та природокористування, законодавчого забезпечення експлуатації мінеральних ресурсів, стану науково-технічної інформації, сприяння інноваційному розвитку програми «Горизонт 2020» в Україні, страхування екологічних ризиків тощо.

Виступаючі в обговоренні представники громадських організацій, державних структур Ганна Лівенцева, Світлана Берзіна, Сергій Ковтун, Олексій Фалькович, Володимир Кочетков, Тамара Оваденко та інші внесли конкретні пропозиції стосовно включення до плану роботи Громадської ради низки питань. Порушено, зокрема, питання унормування на законодавчому рівні визначення критичних для України ресурсів з урахуванням переліку таких в Євросоюзі та США, визначення термінології стосовно поняття довкілля, унормування практики його оцінки.

Важливими питаннями учасники конференції назвали також встановлення права власності на розвідані корисні копалини, створення Державного кадастру надр і видачу Державного акта на надра, визначення переліку стратегічних для України мінеральних ресурсів і спеціалізації добувних галузей в рамках Євросоюзу , вдосконалення кредитування, екологічного страхування та ін..

Громадська рада на основі пропозицій сформує перспективні напрями участі у нормуванні питань мінерально-сировинної бази та експлуатації окремих видів корисних копалин.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

4.07.2018 р.