Досить цікавою стала творча зустріч талановитого поета, автора 7 збірок поезій, заслуженого юриста України, народного депутата 5-го та 6-го скликань, очільника Народного Руху, мера Львова (1998-2002), президента Всеукраїнської асоціації магістрів держуправління (з 2000). міністра регіонального розвитку та будівництва (2007–2010), професора Вищої школи (2003, Варшава), почесного доктора ЛНУ ім. І.Франка (2000), президента Національної академії держуправління при Президентові України Василя Степановича Куйбіди у Товаристві «Знання» України 13 листопада 2017 року.

Ведучий, голова правління Товариства, президент УСЗ, віце-президент НАПН, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Василь Іванович Кушерець розповів про біографічні дані Василя Куйбіди. Народився він 8 травня 1958 року в м. Інта, Комі АРСР, Росія. Мати – Катерина Михайлівна Мандрик-Куйбіда, 1927 року народження, поетеса, громадський діяч, довголітній політв'язень, героїня УПА. Батько – Куйбіда Степан Олексійович (1928 р.н.), громадський діяч, довголітній політв'язень.

У своєму виступі та у відповідях на запитання учасників зустрічі, які заповнили весь конферен-зал Товариства, Василь Степанович наголошував на необхідності переважання такої системи цінностей у всіх діях влади та громадських діячів, в основі яких висока моральність, дотримання правових норм, турбота про основні ресурси України – Людину та Землю, демократичний розвиток суспільства Без цих основних ресурсів не може бути й держави.. Прикро, що нині Україна поповнює людські ресурси інших держав. Людина в державі має бути вільною, не пригніченою різними негараздами. Це основне завдання влади. Особлива роль на сучасному етапі змін в країні належить органам самоуправління і тим, кого обираємо у владу. Для обраних до влади орієнтиром має бути не бізнесовий інтерес – прибуток, а турбота про тих, хто їх обрав.

Учасників зустрічі захопив зміст віршів із збірок поезій Василя Куйбіди, які він із задоволенням прочитав. На окремі вірші прозвучали пісні у запису. Вірші та пісні, за висловлюванням голови правлння Василя Кушерця, хоча присвячені простим категоріям, глибоко філософські, пронизані неспокоєм за рідний край, у них роздуми про волю і служіння істині. Вірші своєї матері, написані в 1944-1945 роках, які прочитав син на зустрічі, - віра в кращу долю України, про її майбутнє, яке потрібно виборювати. Вони актуальні і зараз.

Поет Василь Василашко, учений секретар Товариства «Знання» України сказав на зустрічі, що він не перший раз слухає вірші Василя Куйбіди, але хочеться їх слухати ще і ще. У них – глибокий і неповторний смисл.

Вся зустріч є у відозапису.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

14.11.2017 р.