У місті Краматорську відбувся другий Всеукраїнський фестиваль мистецтв імені Героя Небесної Сотні Івана Пантелеєєва «Герої не вмирають». Започаткувала цей захід у минулому році громадська організація «Народжені вільними» при підтримці громадської організації «Краматорські бджілки».

До фестивалю цього року, що відбувся наприкінці листопада, долучилися й активісти нещодавно створеної міської організації Товариства «Знання» України, яку очолює Ірина Сидоренко. В роботі фестивалю взяв участь представник Товариства, голова Київської міської організації Товариства «Знання»України» Василь Неволов.

Згідно з Положенням про Всеукраїнський фестиваль мистецтв імені Героя Небесної сотні Івана Пантелеєва «Герої не вмирають» покликаний сприяти піднесенню рівня патріотизму в суспільстві і популяризації кращих зразків сучасного мистецтва патріотичного напряму шляхом публічного виконання. Основне його завдання - вшанування пам’яті загиблих Героїв Небесної Сотні та воїнів АТО, культурологічна, інформаційна діяльність, виявлення талановитих виконавців у вокальному, інструментальному, хореографічному, розмовному жанрах.

Іван Пантелеєв, герой Небесної Сотні, соліст групи «Небо Мінуса», поет, рок-музикант, народився 1 грудня 1981 року. Ще в 2006 році написав пророчий вірш «Донбас, одумайся!». Книга віршів краматорців та учасників АТО під такою назвою видана в Краматорську і нещодавно у видавництві «Знання України» Товариства «Знання» України, розміщена на сайті Товариства. Іван Пантелеєв став добровольцем на Майдані, рятував поранених. 20 лютого 2014 року отримав сім вогнепальних поранень – в руки, ноги і востаннє снайпер влучив у серце. Поховали Івана Пантелеєва 25 лютого в с. Дмитрівка як Героя. Звання йому присвоєне 21 листопада 2014 року посмертно з врученням ордена «Золота Зірка». 5 липня 2015 року патріарх УПЦ Київського патріархату нагородив Героя почесною медаллю «За жертовність і любов до України».В школі, де він навчався, відкрито меморіальну пам’ятну дошку. Загинув Іван Пантелеєв у віці 33 роки.

Фестиваль присвячується і багатьом іншим героям, що загинули, захищаючи Батьківщину. Це Дмитро Афанасьєв, Сергій Чорний, Василь Білий, Сергій Бондарєв, Михайло Горянов, Валерій Полянський. Всіх їх пам’ятають краматорці, їм присвячували вірші та пісні учасники фестивалю.

У рамках фестивалю проводилися відбіркові тури на заключний Гала-концерт. У заході взяли участь аматори різного віку, починаючи із 5 років. Звучали пісні, вірші, музичні твори.
Всі переможці Фестивалю відзначені співзасновниками, благодійними організаціями, спонсорами.

Героїв завжди пам’ятатимуть.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

28.11.2016 р.