На превеликий жаль родини і друзів, несподівано пішов із життя найвідоміший український астроном, член-кореспондент НАН України, член президії Товариства "Знання" України,  професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, директор Київського планетарію, головний редактор журналу "Наше небо", письменник, що писав для дітей, Клим  Іванович Чурюмов.

Клим Іванович першовідкривач комет Чурюмова-Герасименко та Чурюмова-Солодовникова. До першої з них, відкритої 1969 року, 2 березня 2004 р.  Европейська Космічна Агенція запустила апарат “Розетта” із посадковим модулем Філи на борту, який вперше в історії людства здійснив посадку на ядро комети і провів багатопланові дослідження  його речовини, перебуваючи безпосередньо на кометі.

Результати дослідження "Розети" оброблятимуться науковцями світу впродовж десятиліть. А команда екперименту “Розета”, включаючи й першовідкривачів, запропонована до складу номінантів на Нобелівську премію.

Клим Іванович яскраво засвітив себе як славний син України, її відомий учений, громадський діяч, сіяч наукових знань. Він був нагороджений орденами "За заслуги" І і 2 ступеня. Клим  Іванович - заслужений працівник освіти України, член Української астрономічної асоціації.

Як відомий український астроном Клим Іванович Чурюмов здобув широке міжнародне визнання. Він - дійсний член Нью-йоркської академії наук, член Міжнародного астрономічного союзу,  Європейського астрономічного союзу.

Тим, кому пощастило зустріти Клима Івановича, зустріч з ним додала життю найяскравіших барв від спілкування із цією людиною широкої і чуйної душі, з надзвичайною ерудицією, легким характером, тонким гумором,  неймовірним рівнем працездатності, оптимізмом. Багато людей доторкнулися до астрономії завдяки Климу Івановичу і обрали її за професію або за захоплення тривалістю у життя. Не злічити популярних лекцій, зустрічей, виступів на наукових конференціях і зборах аматорів, передач по радіо і телебаченню, які дали натхнення незліченній аудиторії Клима Івановича.

Дуже рано пішов Клим Іванович, безліч його планів і проектів залишилось. Ми вічно пам'ятатимемо дорогого Клима Івановича Чурюмова. Світла пам'ять про Клима Івановича назавжди залишиться в наших серцях!

Правління Товариства "Знання" України