Товариство «Знання» України 22 травня провело «Шевченко-Фест», присвячений річниці перепоховання Пророка української нації Тараса Григоровича Шевченка в українську землю. Завдання цього заходу – вшанувати Тараса Шевченка, привернути увагу до його внеску в українську та світову культурну скарбницю, утвердження і збереження незалежності держави, нагадати засобами різних видів мистецтва про фундаментальні цінності – моральність, доброчесність, порядність, милосердя, що притаманні багатогранній творчості Великого Кобзаря.

Від Товариства «Знання» України учений секретар правління Товариства, заслужений журналіст України Василь Василашко, поет, лауреат Шевченківської премії, громадський діяч Петро Перебийніс, студентки Університету сучасних знань Анна Кузьменко і Катерина Кошова поклали квіти до пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченку в Києві.

«Шевченко-Фест» розпочався на Троїцькій площі біля станції метро «Олімпійська» і Київського планетарію Товариства. Відкрив його голова правління Київської міської організації Товариства «Знання» Василь Неволов.

Із вступним словом виступив голова правління Товариства «Знання» України, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, президент Університету сучасних знань, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Василь Кушерець. Він відзначив, що Товариство щорічно організовує різноманітні заходи у Шевченківські дні, зокрема й у Каневі , на Чернечій горі, де похований прах Великого Кобзаря, у Київському планетарії, у лекторії читаються лекції на Шевченківську тему.

На імпровізованій сцені лунали під гаслом «Гроно Шевченкового слова» вірші на слова Тараса Шевченка, які прочитали переможці Всеукраїнського конкурсу читців імені Т.Г. Шевченка Олена Река («Чигирине-Чигирине...,») і Ігор Дрозд («Холодний Яр»), вірші про Шевченка в авторському виконанні озвучили Петро Перебийніс і Василь Василашко.

На вшануванні Великого Кобзаря виступив голова Київської міської організації Національної спілки журналістів України Михайло Сорока, студентка Університету сучасних знань Вікторія Негрішна та ін.

Про Шевченка та свою художню Шевченкіану розповідав народний художник України Валерій Франчук, персональна виставка творів якого експонувалася у фойє планетарію вже тривалий час, де художник проводив майстер-класи, знайомив із своїми творами юних художників – учнів і студентів шкіл та коледжів. З його картинами ознайомилися сотні киян та гостей міста.

Захід продовжувався у фойє та в Зоряному залі планетарію, де з успіхом пройшла моно-вистава «Веди нас, гетьмане, веди...» лауреата Всеукраїнських конкурсів і фестивалів Миколи Булата, артиста з Тернополя; відбулася презентація трикнижжя Антонії Цвід «Жінки у житті Тараса Шевченка» за участю редактора книги Анатолія Барчука.

Завершився день вшанування Тараса Шевченка бурхливими оплесками глядачів, які прийшли на виставу «Назар Стодоля» за твором Т.Г. Шевченка у постановці артистів театру «Гайдамаки ХХ1 століття» під орудою режисера Яніни Бабченко.

Всім безпосереднім учасникам, які брали участь у заходах, присвячених Тарасу Шевченку, голова правління Товариства Василь Кушерець вручив подячні листи.

Окремі епізоди заходу дивіться у відеозапису на порталі Товариства «Знання» України в Ютубі.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України (Петро Швець).

22.05.2017 р.