«І посіялись зерна любові, рясним квітом краси й доброти...» - під таким девізом 25 квітня 2017 року в Товаристві «Знання» України відбулося обласне літературно-мистецьке свято «Зерна доброти».

На це свято зібралися студенти, учні шкіл, малої академії наук, викладачі, вчителі, науковці з усієї Київщини. Найбільший відсоток гостей припав на переможців обласного поетичного конкурсу «Зерна доброти», авторів альманаху поетичної творчості педагогів «Білий голуб», присвяченого воїнам АТО.

Організували цей захід департамент освіти і науки Київської облдержадміністрації, Київська Мала академія наук учнівської молоді, Товариство «Знання» України, Університет сучасних знань.

Розпочалося свято з Гімну України у виконанні хору «Сходинки» Софіївсько-Борщагівського навчально-виховного комплексу під керівництвом заслуженого працівника культури України Ірини Якубовської.

Переможців конкурсу вітали вступним словом в. о. директора Малої академії наук учнівської молоді Світлана Минзар, кандидат педагогічних наук, директор Київського коледжу Вищого навчального закладу «Університет сучасних знань@, член Національної спілки письменників України, лауреат літературної премії ім. Григорія Косинки Тетяна Петровська. З її вуст часто звучали рядки поезії, звернуті до молодих людей, що досягли обласних вершин у поетичному вираженні своїх думок та устремлінь, любові до рідного краю, школи.

Перед переможцями поетичного конкурсу виступив голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук, доктор філософських наук, професор, заслужений діч науки і техніки України Василь Кушерець. Цей день він назвав днем доброти, бо поетичне слово її розсіває, воно є символом добра. Молодь, що зібралася на це свято, схожа із зернами, що проростають і продукують родові чесноти. Голова правління привернув увагу учасників свята до можливостей Київського планетарію, в якому зібрано багато цікавого для пізнання світу, закликав молодь своєчасно реагувати на виклики сьогодення і торувати свою стежку у житті. Голова правління передав вітання всім учасникам свята від Президента Товариства «Знання» України, академіка НАН України і НАПН України, президента Національної педагогічної академії наук Василя Кременя.

Перед учасниками свята виступив із вітаннями і побажаннями завідувач кафедри слов’янської філології і загального мовознавства Київського міжнародного університету, професор, перекладач, автор Словника української мови У1–го століття, що вийшов недавно, Іван Ющук. Він говорив про значення і роль української мови, про її давність і спорідненість із багатьма слов’янськими мовами. У укладеному ним словнику зафіксовано 13 тисяч слів, що однаково звучать у споріднених мовах. І. Ющук зачитав уривок з вірша поетеси Любові Забашти про українську мову:

Солов’їну, барвінкову,
Колосисту – на віки –
Українську рідну мову
В дар мені дали батьки.
Берегти її, плекати
Буду всюди й повсякчас,-
Бо ж єдина – так, як мати,-
Мова в кожного із нас!

Голова журі конкурсу «Зерна доброти» учений секретар правління Товариства «Знання» України, віце-президент Університету сучасних знань, письменник, лауреат літературної премії ім. Лесі Українки, заслужений журналіст України Василь Василашко сказав про підбиття підсумків пісенного конкурсу, привітав переможців і разом із членами журі конкурсу вручав їм дипломи, грамоти, призи – книги, серед яких Пісенний Кобзар, книга Володимира Стадниченка про Сковороду. Нещодавно видані книги товариством «Просвіта» та ін.

Серед переможців учні першого до одинадцятого класу. Майже всі після вручення їм нагород декламували свої вірші.

Перед учасниками виступили оцінювачі літературної творчості: член Національної спілки письменників України і Національної спілки журналістів України Григорій Іваненко, член Національної спілки письменників України Володимир Бобир та ін.

Велика група викладачів, керівників лауреатів одержала грамоти, дипломи, подарунки. Список переможців - учнів і викладачів додається.

Хор «Сходинка» для переможців виконав українську народну пісню «Зеленеє жито», пісню на слова Тетяни Петровської, музику Тетяни Димань «Школа – наша берегиня». Апофеозом нагородження було виконання пісні на музику Тіни Кароль на її ж слова і Миколи Бровченка «Україна – це ти». При виконанні цієї пісні всі учасники піднялися і співали разом із хором «Сходинки».

Полонив усіх наймолодший учасник девятирічний Роман Новохатько, який виконав на сопілці «Коломийки».

За участю багатьох авторів альманаху «Білий голуб» відбулася його презентація. Альманах представила письменниця, секретар Національної спілки письменників України по роботі з молодими авторами Богдана Гайворонська. Надруковані в ньому вірші прочитали Любов Черевата-Завіщана, Оксана Степаненко, Фаїна Прус, Наталя Любиченко та багато інших авторів. Поетичні рядки, що звучали в авторському виконанні, присвячені воїнам АТО, нелегкій долі матерів, які втрачають своїх синів, рідній землі, бажанні миру в Україні і на Землі.
Ведучі Євгенія Ванзуляк і Аліна Зарва доклали багато зусиль аби свято вдалося, часто також говорили віршами.

Учасники заходу перед його початком ознайомилися з виставкою картин художника Валерія Франчука, присвячених творчості Т.Г. Шевченка, після закінчення свята переглянули в Зоряній залі Київського планетарію повнокупольний фільм «Скарби Всесвіту».

Свято залишило гарні спогади, надихнуло на подальші творчі здобутки.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України (Петро Швець)

25.06.2017 р.

Список переможців

обласного поетичного конкурсу «Зерна доброти»