25 жовтня відбулося засідання президії правління Товариства «Знання» України, яке провів президент Товариства академік НАН України, НАПН України Василь Кремень.

Члени правління розглянули питання «Про науково-просвітницьке і культурно-мистецьке шефство Товариства «Знання» України над звільненими районами Донецької і Луганської областей».

З доповідями виступили голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань, доктор філософських наук, професор Василь Кушерець і учений секретар правління Товариства «Знання» України, заслужений журналіст України Василь Василашко.

У роботі засідання взяли участь запрошені керівники нещодавно створених Краматорської, Слов’янської та Покровської міських організацій Товариства «Знання» України Юлія Агуревіна, Лідія Наріжна, Володимир Алтухов, голови правлінь Київської обласної і Київської міської організацій Товариства «Знання» України Петро Бєлянкін і Василь Неволов.

Доповідачі та виступаючі при обговоренні питання відзначали, що Товариство «Знання» України постійно здійснює науково-просвітницьке і культурно-мистецьке шефство над звільненими районами Донецької і Луганської областей, де в багатьох містах і населених пунктах проведено лекції, бесіди, дискусії з актуальних питань, низку благодійних шефських концертів за участю народного артиста України Фемій Мустафаєва, заслуженої артистки і заслуженого діяча мистецтв Анжели Ярмолюк, композитора Юрія Васильківського, відбулися презентації книги Василя Кушерця «Тарас Шевченко - на всі часи» та інших книжок видавництв «Знання», «Знання України», «Просвіта», АТО передані книги багатьох відомих діячів науки і культури – Василя Кременя, Миколи Жулинського, Павла Мовчана, Михайла Слабошпицького, Василя Василашка, Василя Ткаченка, Сергія Грабовського, Бориса Соколова та інших.

Реабілітаційні заходи в зоні АТО провела кафедра психології Університету сучасних знань. В університеті здійснюється зі знижкою в оплаті навчання більше 30 студентів.

Практикуються зустрічі з воїнами АТО та з родичами воїнів, загиблих під час опору агресорові в зоні АТО в Київському планетарії, у Товаристві «Знання», шефство над госпіталями.

Президія правління ухвалила постанову, якою передбачено на виконання рішення 11 пленуму правління Товариства «Знання» України продовжити та розвивати науково-просвітницьке шефство над звільненими районами Донецької і Луганської областей, підтримувати всебічні зв’язки з патріотичними силами Криму, сприяти підвищенню рівня освіти і національно-патріотичної свідомості як дорослих, так і молоді, популяризувати наукові знання, зокрема, з правдивої історії України, разом з Донецьким державним педагогічним університетом провести науково-практичну конференцію, присвячену 100-річчю з дня смерті та 160-річчю з дня народження генія України Івана Франка, видання науково-популярної книги про філософа Івана Франка «Нам час для України жити», продовження зустрічей мешканців звільнених районів Донбасу з відомими діячами науки і культури України, створення за участю Університету сучасних знань лекторіїв, курсів з питань охорони здоров’я, чинного законодавства, української мови та інших питань за запитами вимушених переселенців з Донбасу тощо.

На президії заслухано інформацію ректора Університету сучасних знань Юрія Ведєрнікова про діяльність навчального закладу. Він, зокрема, зазначив, що ліцензований обсяг здобуття освіти на рік складає 2772 особи. При університеті діють як відокремлені підрозділи 2 інститути, 5 регіональних підрозділів, 5 коледжів, у 2016 році випущено 1207 дипломованих спеціалістів. В аспірантурі здійснюється підготовка фахівців освітньо-наукового ступеня Доктор філософії за спеціальностями «Адмініситративне право та процес», «Педагогічна та вікова психологія», «Економіка та управління національним господарством». Загальна кількість аспірантів на даний час 35 осіб. Університет спільно з низкою вищих навчальних закладів проводив наукові конференції, круглі столи, відкриті лекції, присвячені різним темам, зокрема проблемам самореалізації людини, емпіричних досліджень, правам людини, законодавчому забезпеченню видавничої справи (конференція підготовлена студентами спеціальності «Видавнгича справа та редагування»). Результати наукових досліджень публікуються у періодичних виданнях, посібниках та монографіях.

Інформація взята до відома.

На засіданні розглянуто окремі організаційні та майнові питання.

Президент Товариства «Знання»України Василь Кремінь привітав голову правління Товариства «Знання» України Василя Кушерця із присвоєнням йому звання члена-кореспондента Національної академії педагогічних наук України.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України.

26.10.2016 р.