У видавництві «Знання України» щойно вийшла науково-популярна брошура Сергія Грабовського і Ігоря Лосєва « Крим: два з половиною століття імперського геноциду». Один із авторів є кримчанином у дев’ятому поколінні, а другий має на півострові родичів і два роки служив там у війську.

Передмову до брошури «Крим в українській історії» написав доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, голова правління Товариства «Знання» України Василь Кушерець.

Він зазначає, що «Автори представляють українське бачення споконвічної істини «Наш Крим» на відміну від російського міфу «кримнаш», актуалізуючи складову кримськотатарського народу в історії України та розвінчування «Кримського міфу» в контексті історії Російської імперії. Дослідження імперського геноциду має велике значення для порозуміння і відчуття єдності між українцями та кримськими татарами, які живуть разом в Незалежній Україні».

Автор передмови наводить багато прикладів, коли українці спільно боролися проти ворогів української землі. Співіснування двох народів упродовж історичного часу було неймовірно тісне. Він зазначає: «В Україні знали як мінімум три мови : українську, польську і татарську. Спеціалісти підрахували, що в сучасній українській мові застосовується більше 4-х тисяч тюркських слів. Нерідко кримські татари, їхні лідери, діячі культури і за ханів і тепер з повагою ставилися і ставляться до української мови, володіли нею, як Рафат Чубаров, Фемій Мустафаєв, Джамала та багато інших».

Перші прояви російського імперського геноциду проти Криму датуються часами правління Петра 1 та Анни Іоанівни, коли в ході російсько-турецької війни 1686-1700 років російські війська проникали в Крим і грабували його.

С. Грабовський і І. Лосєв крок за кроком розкривають російську загарбницьку політику проти кримськотатарського народу. З 1771 до 1800 року Росія «рятувала» Крим під гаслом оборони й захисту прав. У 1736 році російські війська перейшли Перекоп і спалили Бахчисарай. Через рік такі дії повторилися спаленням Курасубазару. З 1774 по 1783 рік російська влада організувала депортацію кримських греків з півострова. Захопивши Крим у вересні 1782 року, російська армія вдалася до утисків кримських татар, руйнувала їхні будинки , мечеті і цвинтарі, палила книги, нищила пам’ятки культури, роздавала російським аристократам кримські землі.

Період з 1800 по 1900 рік автори визначають як другу хвилю геноциду під назвою «Чорне століття». Відбувалася експлуатація, грабування, вимушена міграція населення півострова.

Не таланило жителям Криму і в пізніший період, Найстрашнішим лихом стала масова депортація кримчан за сталінською постановою у 1944 році, за якою з півострова були примусово виселені всі кримські татари та представники інших народностей. Важким було повернення на історичну батьківщину. Нелегкими стали й випробування нинішньої окупації Криму.

В книзі багато фактів, спогадів, документальних підтверджень. Автори переконливо доводять, що Крим є органічною частиною України, пов’язаний з нею географічно, історично й економічно.

Презентація брошури і зустріч з авторами відбудеться незабаром у Товаристві «Знання» України. Слідкуйте за оголошеннями.

Прес-служба Товариства «Знання» України.

21.06.2016 р.