У Товаристві "Знання" України на приміщенні Київського планетарію Товариства 19 лютого 2019 року було відкрито Меморіальну дошку Климу Івановичу Чурюмову, директору Київського планетарію(2004-2016), визначному українському вченому, члену-кореспонденту НАН України.

Відкрив Меморіальну дошку президент Товариства "Знання" України, президент НАПН України, академік НАН України Василь Кремень, який відзначив велику роль К.І.Чурюмова як видатного українського астронома в дослідженні Зоряного неба, зокрема як директора Київського планетарію, його історичний внесок у відкриття комети Чурюмова-Герасименко, підготовку і реалізацію проекту Європейської аерокосмічної лабораторії "Розета". Повідомивши про відкриття Меморіальної дошки К.І.Чурюмова, Національна академія педагогічних наук на своєму Сайті відмітила такі заслуги астронома, як написання ним більш як 800 наукових робіт, діяльність консультантом з астрономії під час другого видання Української енциклопедії, проведення ним 15 міжнародних астрономічних конференцій, названня з ініціативи Чурюмова Міжнародним астрономічним союзом національними іменами-символами малих планет: «2427 Кобзар» – на честь Тараса Шевченка, «2428 Каменяр» – на честь Івана Франка, «2431 Сковорода» – на честь Григорія Сковороди.

52968570 1050764958449494 1565331119136571392 o

У відкритті взяли участь і виступили голова правління Товариства, президент Університету сучасних знань,член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і культури України Василь Кушерець, сестри К.І.Чурюмова Олена і Тетяна, учений секретар Товариства, заслужений журналіст України, письменник В.Ф.Василашко, що прочитав вірша, присяченого К.І.Чурюмову, відомі вчені, працівники і активісти Товариства та інші кияни, шанувальники К.І.Чурюмова. Виступ В.І.Кушерця, його стаття "Сини сонця" вже опубліковані у Фейсбуці.

Учасникам знаменної події в Київському планетарї були проденстровані фільми, присвячені життю і діяльності К.І.Чурюмова. У проведення врочистого зібрання свій внесок зробив як ведучий - голова правління Київської міської організації Товариства "Знання" України, заслужений діяч мистецтв України, професор Василь Неволов. Як відзначив В.В.Неволов, церемонію відвідали рідні брати Клима Івановича - Семен та Василь, сестра Марина, онуки Анна, Марина і Олександр та навіть правнучка ученого - Полінка, а зворушливими словами згадали К.Чурюмова його друзі, колеги академіки В.Г. Кремень та О.Є . Бєляєв,науковці В.М. Єфіменко і В.В. Кліщьонок.

Прекрасна подія, гідна шана великої людини!Вдячні тим колегам, що долучилися до висвітлення події, - Анатолію Харлану, Тетяні Кондратенко,ВІктору Пасаку та іншим шанувальникам Клима Івановича Чурюмова.

Прес-служба правління Товариства "Знання" України (В.Василашко).