Генетичний код людини складається зі «слів», які з’єднуються між собою згідно з визначеним “граматичними правилами», заявили вчені. Що спільного між ДНК і мовами народів світу, а також, чому мова генів набагато складніша людської.

Gen

У 2003 році дослідники, які брали участь у роботі проекту «Геном людини» (The Human Genome Proekt), опублікували результати роботи за повним секвенуванням людського геному. До повного її завершення ще далеко - аналіз окремих ділянок геному продовжується досі.

Повне секвенування і прочитання генома людини – завдання далеко не просте, бо геном має 20-25 тис. активних генів (тобто таких, які кодують якийсь білок). Узагалі, це складає незначну частину всіх генів – решта відносяться до так званої сміттєвої ДНК, а значить, ніяких білків не кодують. Та з урахуванням «сміттєвої ДНК» обсяг геному людини досягає майже 3 млрд пар нуклеотидів.

Проте на основі тих даних, що вже є, можливо точно стверджувати, що молекула дезоксирибонуклеїнової кислоти (ДНК) складається із чотирьох азотистих основ – аденіну, гуаніну, цитозину і тиаміну.

Азотисті основи одного ланцюжка ДНК з’єднуються з основою іншого ланцюжка ДНК, причому роблять це за суворо визначеними правилами: так, аденін з’єднується тільки з тиміном, а гуанин – з цитозином. Таким  чином, в молекулах ДНК нуклеотиди з’єднуються в ланцюжки і створюють послідовності «генетичних літер”, а їх усталені послідовності порівнюються із словами людської мови.

«Геном має всю інформацію, необхідну для того, щоб створити організм і забезпечити його життєдіяльність. Окрім того, геном містить дані і про те, який ризик розвитку діабету, серцево-судинних захворювань або раку у тої чи іншої людини, - коментує Арату Джолма, професор Каролінгського інституту, який займається клітинною та молекулярною біологією. – Якщо ми зможемо поліпшити наше вміння прочитувати й розуміти людський геном, ми отримаємо величезну кількість генетичної інформації про різні хвороби і способи їх лікування» (Ліга Бізнесінформ, www.liga.net).