Цей надзвичайний у світі продукт часом з’являється в магазинах. Але багато хто його не помічає, бо нічого про нього не знає. Це чудовий корінь імбиру. Чим же він хороший?

Більше всього треба звернути увагу на свіжий імбир, який має особливий смак і приємний аромат.

imbirУ царській Росії він був досить популярним у кухарів. Його використовували при приготуванні других страв. Він наближається до часнику за корисними властивостями, підвищує імунітет та вбиває шкідливі мікроби. На відміну від часнику, він має приємний запах. У складі кореня численні корисні амінокислоти, мікроелементи, а також ефірні масла (майже 3%).

Імбир широко використовується в Індії. Практично в усіх стравах у поєднанні з іншими спеціями. Пересікаючи Індію з півночі на південь, можна переконатися в необхідності споживання місцевої їжі, правда, у невеликій кількості. Вона дуже гостра і незвична для європейця. Проте допомагає переборювати спеку та грязь, а також справляється з великою кількістю різноманітних бактерій та мікроорганізмів. Імбир є гарним бактерицидним засобом.

Японці у своїй знаменитій рибній кухні, особливо при приготуванні суші, також використовують імбир. Це обов’язкова приправа до страв із сирої риби. Японці вважають, що імбир має сильні протиглистні дії. Паразитів у морській рибі значно менше, ніж у річковій, але імбир – це додатковий захист при вживанні в їжу суші.

Імбир стимулює переварювання їжі і допомагає врятуватися від токсинів, які можуть потрапити в травну систему. Згідно Аюр-Веди (давньоіндійське медичне вчення) для цього треба з’їсти перед обідом чайну ложку свіжого кореня імбиру з лимонним соком, трохи посоливши цю суміш. Використовувати імбир у домашній кухні можна, подрібнивши і заварюючи з листям смородини і чорним чаєм в термосі. Можна різати його на шматки, обжарювати у вершковому маслі (як в Індії) і додавати до других страв, а іноді й до перших. Дуже смачно, корисно й ароматно.

Цей корінь входить до складу тібетського лікувального чаю. В ньому 8 компонентів... Для приготування одного літра потрібно: півлітра молока 1,5-2,5 % жирності, півлітра води, 10-11 штук гвоздики, 9-11 штук кардамону (зерна роздавити), розмолоти в ступі разом із гвоздикою, 0,5 чайної ложки сухого імбиру або одну столову ложку свіжого (краще його розім’яти), 0,5 ложки мускатного горіха молотого, дві чайних ложки зеленого чаю, одну чайну ложку чаю «Дарджилінг».

В емальовану каструлю налити воду і поставити на вогонь. Зразу ж додати послідовно гвоздику, кардамон, сухий імбир і зелений чай. Кип’ятити одну хвилину. Додати молоко. Після цього додати «Даджилінг», свіжий дрібно нарізаний імбир (якщо не заправляли сухим). На фазі закипання додати мускатний горіх. Дати трохи покипіти. Виключити, Настояти 5 хвилин. Процідити в керамічний посуд. Пити вранці натщесерце, без цукру і приправ. Не снідати.

В період загострення ГРЗ свіжий імбир може вберегти від хвороби. Шматочок імбиру допоможе захистити рот і горло. Для цього потрібно очистити шкіру, відрізати невеликий шматок імбиру, покласти в рот і смоктати, відчуваючи пощипування. Коли дія ефірних масел і лікувальних компонентів зменшиться, шматочок імбиру потрібно надкусити. Якщо болить зуб, то розжований шматочок імбиру на зубі допоможе значно зменшити біль. Імбир знищить шкідливі мікроби, крім того, від нього залишиться дуже приємний аромат. Пожувавши його, можна сміливо йти до зубного лікаря, не боятися, що йому не сподобається запах з рота (Shkolazhizni.ru, автор Николай Бабин, подається із незначними скороченнями у перекладі з російської).