Після декількох десятиліть на вершині здорового харчування знежирені продукти здають свої позиції та поступаються місцем цільним, тобто жирним продуктам. Причина проста: цільні продукти, як правило, є більш органічними, в них більше білка і менше вуглеводів ніж у знежирених. А це, безумовно, корисніше як для здоров’я взагалі, та і для фігури зокрема.

Що стосується холестерину, якого нібито багато в жирних продуктах, то вченим вже давно відомо, що тільки 20% холестерину надходить в організм з їжею, решту виробляє сам організм. А серед діабетиків, згідно з новими дослідженнями, проведеного Американським журналом клінічного харчування в 2015 році, більше якраз серед прибічників знежирених продуктів. По-перше, «святе місце пустим не буває» і замість жиру в знежирених продуктах підвищений вміст або цукру або крохмалів (що є тим же цукром). А, по-друге, найцінніші речовини, такі як вітамін D, кальцій, протеїн та інші потребують для засвоєння жирового супроводження. Які ж жирні продукти найкорисніші? 

1. Грецький йогурт або 5%-ний сир. У 200 грамах цих продуктів 190 калорій, 7-10 грамів жирів, 8 - вуглеводів, 18-20 грамів білків. Достаток протеїну, кальцію і пробіотиків робить цільні кисломолочні продукти одними з кращих як для схуднення, так і для здорового способу життя загалом. І хоча в них є жири, за калорійністю вони не перевищують знежирені, в яких відсутність жирів нівелюється великим вмістом штучно доданого цукру, крохмалю та загущувачів. Тому все більше прихильників здорового способу життя переходять на мінімально перероблені молочні продукти, а це означає, що в них залишається стільки жирів, скільки передбачено матінкою-природою. Але, як кажуть, «не всі йогурти однаково корисні». В кращих йогуртах уміст білків та вуглеводів майже однаковий. В гірших – пропорція білків до цукру може досягати співвідношення 1:5! На щастя, в цільних йогуртах, на відміну від знежирених, приблизно однакової калорійності зазвичай більше білків і менше вуглеводів. Але грецький йогурт тут чемпіон: у ньому білків у два рази більше, ніж вуглеводів. Приблизно такі ж властивості має і 5%-ний сир. Додайте до них овочевий або фруктовий салат для одержання клітковини й отримаєте повноцінний, малокалорійний та прискорювальний схуднення прийом їжі.

2. Жирний продукт вершкове масло. Якщо перед нами постає вибір: маргарин (спред) чи натуральне вершкове масло, без сумніву віддайте перевагу останньому. Про шкоду транс-жирів, що входять до складу маргарину, написано немало «жахів». Але чим корисне вершкове масло? Це відмінне джерело вітамінів, мінералів і жирних кислот. Окрім того, масло призупиняє всмоктування цукру і вуглеводів, спричиняючи стабільний притік енергії та поліпшує мозкову діяльність. І врешті-решт, це просто смачно! Звичайно, немає жодної потреби їсти його ложками або жарити на ньому картоплю, але змастити ним канапку з цільнозернового хліба ви можете без усяких побоювань за здоров’я чи фігуру.

3. Салатні заправки. Салат без жирів , як кажуть, «гроші на вітер», оскільки більшість вітамінів засвоюються тільки з жирами. Також з жиром засвоюються лікопін, відомий своїми протираковими властивостями. Краще заправляти салат оливковим маслом або лляними маслами, що відомі своїми властивостями боротися з раком і зміцнювати серце і судини. Доведено також, що вживання оливкового масла підвищує виробіток адипонектину - гормону, відповідального за розщеплення жирів в організмі. Між іншим, вибір масла залежить виключно від особистого смаку. І в соняшниковому маслі, і в кукурудзяному, й у рапсовому, й у кокосовому є свої переваги. Але найбільш некорисним у цьому плані – соєве та пальмове масла. Краще обмежити їх споживання як «чистими», так і в складі різних продуктів, наприклад, соусів чи майонезу. Якщо ж вам захочеться різноманітності, то сміливо заправляйте салато ложкою цільної сметани або навіть натурального майонезу із високим вмістом жиру.

4. Жирний продукт – яйця. Так, обов’язково разом із жовтком. Яйця – один із найлегших способів насититися і при цьому збільшити споживання білка. У жовтках є така цінна речовина як холін. Холін, який також є у м’ясі, морепродуктах і зелені, на генному рівні запобігає відкладенню жирів у печінці.

5. Авокадо. Це дуже цікавий та цінний фрукт. Він багатий на моно- насичені жири, такі як олеїнова кислота, які добре засвоюються і при цьому не шкідливі для здоров’я. В авокадо є також те, чого немає у простого масла – клітковини та протеїнів. Але всетаки не треба забувати, що при всій корисності це досить калорійний фрукт, тому краще обмежити його споживання четвертинкою або половинкою на день.

6. Жирний продукт – темний шоколад. Декілька грамів темного шоколаду не зіпсують вашу фігуру, а лише додадуть гарного настрою, оскільки сприяють виробітку серотоніну, гормону задоволення. Але краще все ж їсти шоколад не на десерт, а в проміжку між прийомами їжі. Натуральне масло какао, що входить до складу якісного шоколаду, містить стеаринову кислоту, що уповільнює, а значить відтерміновує відчуття голоду.

7. Жирний продукт горіхи. Особливо мигдаль, грецькі горіхи і кокоси. Поліненасичені жири, що входять до складу горіхів, активізують гени, що зменшують жирові відкладення і покращують інсуліновий обмін речовин. Грецькі горіхи і миндаль – найкращі джерела таких поліненасичених кислот, 13-15 грамів на жменю горіхів. На відміну від них кокос містить насичені жири, що з першого погляду викликає сумнів у їх корисності. Але потрібно враховувати, що більше половини цих жирів припадає на лауриному кислоту, унікальний ліпід, який бореться з бактеріями і поліпшує рівень холестерину. Окрім того, жири, що містяться в кокосі, здатні прискорювати і зменшувати жирові запаси організму.

8. Жирна риба. Цінні властивості рибячого жиру відомі з давніх давен. Своєю корисністю риб’ячий жир зобов’язаний високому вмісту вітаміну D і жирних кислот Омега-3. Омега-3 скорочує ризик появлення серцевої аритмії, зменшує рівень тригліцероїдів і навіть можу злегка знижувати артеріальний тиск. Що стосується схуднення, то жири Омега-3 здатні на генному рівні зменшувати відкладання жиру в ділянці талії, найбільш небезпечний вид жирів. Тому, чим риба жирніша, тим краще для фігури. Особливо корисні лосось, тунець, скумбрія, оселедець.

Звичайно, це не означає, що ви повинні їсти масло ложками, а овочі в салаті мають плавати в маслі. Але й шарахатися від жирів, як чорт від ладану, також не корисно. Навіть шкідливо. Аби “ліки» не перетворилися в отруту, головне – дотримуватися міри в усьому. Не тільки стосовно жирів, але й вуглеводів, і білків, і цукру. Тільки тоді ви отримаєте не лише худу, але й красиву фігуру – з гарними шкірою, волоссям та нігтями (за матеріалами Subscride.ru. Доктор отвечает: Здоровье, 7.10.2015, рассылка «Диеты. Худеем вместе с Myjane.ru”).