Роботизація та автоматизація виробництва вже давно в багатьох галузях витіснила людську працю. І це логічно, адже машинам не потрібен відпочинок, не потрібно платити заробітну плату, і при цьому машини швидше виконують завдання. Незабаром безробіття серед населення буде зростати, бо роботи зможуть «запропонувати» не тільки силу, а й розум.

Розробники роботів сподіваються вже найближчим часом запропонувати заміну людини.

Вже не перший рік багато компаній працюють над автомобілями, які можуть їздити без участі людини-водія. Зараз такі роботи-водії вже проходять випробування, до того досить успішно. Значить, що в найближчий час таксисти і водії можуть втратити роботу. Роботи не тільки возитимуть людей, а й доставлятимуть вантажі в потрібне місце.

В кожному місті є кіоски-бари, де продають каву, особливо на вокзалах та в інших місцях. Найближчим часом людей там замінить автоматика.

Якщо раніше біржевих брокерів було багато, то вже зараз все частіше їх заміняють роботи, яких уже навчили самостійно торгуватися між собою, вирішувати окремі проблеми. Вони в сотні разів швидше й ефективніше без істерики й паніки виконають роботу.

Робот з іменем Watson від компанії ІВМ вже спробував свої сили в багатьох сферах, навіть у медицині. В останньому випадку, завдяки великій базі даних про хвороби, їх симптомах та методах лікування, цей комп’ютер здатний поставити діагноз швидше лікаря. Такі системи, звичайно, ще далекі від досконалості, але в недалекому майбутньому вони замінятимуть і лікарів.

Безробіття довліє й над пакувальниками. Робот Baxtera вміє складати одяг, пакувати товари в короби і робити багато іншої роботи. Поки що це він робить повільніше людини, але швидкість – справа часу (за матеріалами Info-Svit scince and teghnology, 31 серпня 2015).