За кілька років Україна може подвоїти обсяги торгівлі агропродукцією з США. З кінця липня більше 5 тисяч найменувань товарів зможуть експортуватися з України в США в безмитному режимі у результаті досягнення домовленостей з поновлення програми Генеральної системи преференцій (ГСП). Аналітики УКАБ визначили перелік товарів, за якими можливе збільшення обсягів поставок та потенційної вигоди для українських виробників.

Частка експорту аграрної продукції до Сполучених Штатів знаходиться на рівні 0,2% від усіх поставок аграрної продукції за кордон. Протягом останніх років обсяги постачання зростали приблизно на 26% щороку. За 4 місяці 2015 року експорт зріс більше, ніж удвічі відносно аналогічного періоду минулого року й у грошовому обчисленні становив 17 млн доларів США. Нарощення відбулося здебільшого завдяки меду, якого було поставлено у 4 рази більше, ніж у 2014 році. Його частка в структурі аграрного експорту до США зросла до 60%. Суттєво було нарощено також обсяги поставок соняшникової олії та соків.

До переліку продукції, обсяги постачання якої будуть збільшені, в першу чергу, можна віднести ті товари, що вже мають доступ на ринок США: мед, продукти переробки зернових культур, крохмаль, солод, борошняні кондитерські вироби (печиво, вафлі), кондитерські вироби з цукру, соки і води. Також досить перспективними є макуха, морожені овочі, консервовані плоди та овочі, крупи.

«Поточна економічна ситуація робить Генеральну систему преференцій корисною для вітчизняних експортерів, адже зменшення мит покращує їх конкурентноздатність на даному ринку. Ми вважаємо, що за два-три роки вітчизняні експортери подвоять виручку від експорту до США. З іншого боку, якщо не відбулося значного зростання торгівлі з ЄС, який є зручним для України з логістичної точки зору, то Сполучені Штати в даному випадку мають менше переваг для наших виробників. Обмежуватимуть доступ української агропродукції на американський ринок вимоги до якості експортоорієнтованої продукції та можливість залучення інвестицій для українських підприємств на модернізацію виробничих потужностей. До того ж, наші країни є конкурентами на міжнародному ринку, і основні експортні українські продукти в достатній кількості виробляються в США, або ж імпортуються з сусідніх країн», - повідомив експерт аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Ігор Остапчук. «Протягом останніх років імпорт агропродукції переважав вітчизняний експорт у 7-14 разів, проте через низьку купівельну здатність українського населення він навряд чи суттєво збільшиться найближчими роками, разом з тим після стабілізації української економіки ГСП у частині сільського господарства буде більш вигідною США, ніж Україні», - підсумував він.

Водночас, США також нарощували обсяги постачання своєї продукції на український ринок (зокрема, в 2011-2013 роках на 47% щороку), проте девальвація та економічна криза в Україні не дозволили продовжити цю тенденцію в 2014-2015 роках. У 2014 році зниження імпорту склало 34%, а за 4 місяці 2015 року – -53% відносно аналогічного періоду попереднього року (за прес-релізом УКАБ, 16 липня 2015).