Лекцію на таку тему в лекторії «Трибуна вченого» Товариства «Знання» України прочитав академік НАН України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, доктор технічних наук, учений з математичної та прикладної лінгвістики, лексикографії і теорії інтелектуальних мовно-інформаційних систем, фундатор вітчизняної наукової школи лінгвістичної технології Володимир Анатолійович Широков.

Вів лекцію голова правління Товариства «Знання» України президент Університету сучасних знань, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, заслужений діяч науки і техніки України Василь Іванович Кушерець, який наголосив на значенні і розвитку наукових знань, що ґрунтуються на квантовій фізиці – науці, яка вивчає квантово-механічні і квантово-польові системи і закони руху.

Квант, за словниками, це - фізична величина, найменш можлива кількість дії, енергії, руху, носій основних властивостей якого-небудь фізичного поля.

Лектор повідомив, що квантові знання вже полонили досить значну кількість наукових напрямів. Вже є розвідки з квантової хімії, квантової біології, квантової кібернетики, математики та багатьох інших наук.

Квантова інформація – це нове, але досить потужне інформаційне джерело, з використанням якого в багато разів збільшуються можливості комунікаційних зв’язків, забезпечується їхня надійність.

Оволодіння квантовими комунікаційними системами можна прирівняти до революції або навіть кінця світу. Так передбачав відомий дослідник та провидець Заратустра. Але це не так. Із засвоєнням людьми квантових технологій відбудеться лише перехід людини у нову якість, зміняться інформаційні зв’язки, постануть нові технології, які були невідомими.

Квантові науки швидкими темпами розвиваються в США, Китаї та в інших країнах. З їх розвитком вже виник світовий рух трансгуманізму. В США з такою назвою вже навіть створена партія.

Оволодіння квантовими системами знань в окремих регіонах світу в майбутньому призведе до квантової цивілізації.

Пізнання світу, його законів, зазначав лектор, продовжується і цей процес є нескінченним. Відкриття кванта є тільки одним із його етапів.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України.

20.06.2017 р.